Awokado- ja mam na nie pyszny sposób!

      Awokado to niewielki owoc o twardej zielonej skórce, mdławym posmaku i cudownych wręcz właściwościach. Awokado jest zaliczane do tzw. superfood czyli nad-jedzenia, jedzenia lepszego niż pozostałe, o nieprzeciętnych właściwościach zdrowotnych. 
       Awokado jest kaloryczne, gdyż zawiera dużo tłuszczu. Ale to kalorie i tłuszcz, których nie musisz się obawiać. Tłuszcz zawarty w awokado to działający przeciwnowotworowo kwas oleinowy, ponadto spożywając warzywa czy owoce w towarzystwie awokado sprawiamy, że nasz organizm wchłania dużo więcej witamin i mikroelementów, niż gdyby tego awokado nie było, a to wszystko właśnie ze względu na obecność tłuszczu. 
      Awokado bogate jest w potas, zawiera go dużo więcej niż banany. Zawiera fitosterole, które przeciwdziałają stanom zapalnym, kwas foliowy (dlatego zalecany jest kobietom w ciąży), skwalen ( który chroni serce), witaminę K, witaminę B6 oraz C i miedź
Awokado zawiera dużo kwasów Omega-3, a to dobra wiadomość dla ludzi nieprzepadających za rybami oraz dla wegetarian. 
       Awokado polecane jest osobom z anemią, gdyż zawiera spore dawki żelaza. Nie zawiera sodu ani cholesterolu, więc mogą jeść je ludzie cierpiący na nadciśnienie. 
Awokado pobudza produkcję kolagenu, dlatego powinien znajdować się w diecie każdej kobiety. Ponadto dzięki działaniu przeciwgrzybiczemu oraz antybakteryjnemu może być spożywane przez rekonwalescentów, a nawet ludzi ciężko chorujących.

Jak przemycam awokado?
Osobiście uwielbiam je w sushi, a moja mała rodzinka kocha pastę na bazie jajek i awokado. Melania jest dość wybredna, ale tą pastą się zajada. To o czymś świadczy!

Składniki:
2 awokado (muszą być miękkie, ale nie jak błoto, o jędrnej, zielonej skórce)
4 jajka ( wiejskie, 0 PL, 1 PL- tylko takie! jeśli zamierzasz podać pastę dziecku)
1/4 pęczka szczypiorku
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
pieprz do smaku (ja nie solę już tej pasty, ale ja ogólnie używam soli bardzo mało, więc spróbujcie i oceńcie czy potrzeba soli czy nie- zależy to już od Waszego gustu, osobiście do ów pasty polecam himalajską)

Jajka i awokado ścieram na tarce na najdrobniejszych oczkach, szczypiorek siekam, a potem wszystko dokładnie mieszam :) i wykładam na chlebek pełnoziarnisty. 

Smacznego kochani!


awokado

pasta na śniadanie

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam avocado!A pastę musze wypróbować, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przetestuje :) Bardzo lubię Avocado, moja rodzinka już mniej. Może w tym wydaniu przypadnie im bardziej do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam awokado za te niezliczone wartości odżywcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Awokado pycha ! Uwielbiam chociaż kiedys nienawidziłem. Kanapka awokado z dodatkiem sosu balsamicznego i szczypta soli ziołowej - pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak jeszcze nie jadłam, spróbuję :), dzięki

      Usuń
  5. Czy jedząc nadowoce stanę się nadczłowiekiem? (w myśl zasady jesteś tym co jesz) ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cha, cha, cha! Mam niebezpieczne skojarzenia z tym pytaniem :P. Powiedzmy, że jedząc nadjedzenie :P, staniesz się supermenem ;). Bez konotacji historycznych, za to komiksowo :P

      Usuń
  6. Świetny pomysł na przemycenie awokado:) Podoba mi się i chętnie wypróbuję. Ja też mojemu dziecku podaję tylko jajka 0 lub 1.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja Avocado uwielbiam jego smak przypomina mi troszkę smak orzechów laskowych, których niestety jeść nie mogę bo jestem na nie uczulona. Tak więc serwuję sobie avocado i jem je na surowo łyżeczką, ale w paście spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. szkoda, że wcześniej nie uraczyłaś nas/mnie tym wpisem :D Nie sądziłam, że w awokado jest tyle wartościowych witamin!!! I tak dobrze wpływa na kobiety w ciąży :)

    Muszę wypróbować tej mieszkanki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie miałam styczności z awokado i jakoś nie mogę się do niego przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że nie cierpię wręcz awokado. :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie w tym tkwi tajemnica przepisu (i mojego sukcesu :P), że go w zasadzie nie czuć ;) Pod warunkiem, że nie zadziała psychika, to wtedy rzeczywiście nie ma co się zmuszać :)

      Usuń
  11. ta pasta wygląda naprawde pysznie... idę robić obiad, nie z awokado, ale rownie pyszny :P ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam awokado. Często zjadam je jako dodatek do kanapek, tak po prostu lub robię pastę: miksuje awokado z czosnkiem, odrobiną tartego chrzanu ze słoiczka, cytryną, odrobiną majonezu i jogurtu, sól, pieprz, szczypta cukru i mam dodatek do nachosów lub do grzanek. Twój przepis przetestuję, na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  13. fajnie wygląda ta pasta, moja kobieta zajada się teraz pastą z suszonych pomidorów i pestek, muszę pokazać jej ten przepis, może również jej się spodoba, ja niestety nie spróbuję, niestety jestem marudny jak niemowlę jeżeli chodzi o jedzenie

    OdpowiedzUsuń
  14. a akurat jedno dojrzałe lezy i nie wie co ze sobą zrobić .. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Średnio przepadam :-) Ale wygląda nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja zawsze rozgniatam awokado widelcem na talerzu, skrapiam dość obficie sokiem z cytryny, dodaję soli, pieprzu i taką pastą się zajadam, pycha! Jakoś awokado bez cytryny jest dla mnie okropne i takie zwykłe jedynie w sushi mi smakuje ;) Wersję z jajkiem także bardzo chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  17. fajny pomysł na pastę, na pewno spróbuję! :) ja często robię pastę z awokado i czosnkiem ( blenduje awokado ze świeżym czosnkiem)- jest super na kanapkę zamiast masła, choć polecam jej jedzenie kiedy nie 'wychodzimy do ludzi' ze względu na czosneczek haha pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję Wam wszystkim za inspirację co do tego jak jeszcze można zaserwować awokado! Super, jestem Wam bardzo wdzięczna i mam motywację do zakupu kolejnych sztuk :P

    OdpowiedzUsuń
  19. też ostatnio pisałam o moim sposobie na avocado ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Whoa! This blog looks just like my old one! It's on a totally different subject but it has pretty much
    the same page layout and design. Great choice oof colors!


    Here is my site - valium

    OdpowiedzUsuń

A Ty, co sądzisz na ten temat?

Zdjęcia są własnością prywatną. Wszelkie wykorzystywanie ich, bez uprzedniej zgody, zabronione. Obsługiwane przez usługę Blogger.