Cytrynowe muffinki z kremem mascarpone

poniedziałek, maja 09, 2016
Dziś wyjątkowo niedietetyczny przepis. Muffinki rosną puszyste, wysokie, nie są zbite ale nie są też byt suche. Są przyjemnie słodkie, choć z mocno wyczuwalną cytrynową nutą. Dla wszystkich babeczkożerców i kremolubnych.

Składniki na 24 muffinki:
pół szklanki oleju
szklanka mleka
3/4 szklanki kefiru
sok z połowy cytryny
2 jajka
skórka otarta z całej cytryny
pół szklanki cukru
kisiel cytrynowy
2 szklanki mąki
łyżeczka sody

Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy do nich składniki suche (bez sody). Mieszamy wszystko mikserem na gładką masę, maksymalnie 3-4 minuty. Dodajemy sodę i mieszamy mikserem dosłownie kilkanaście sekund. Muffinki wykładamy do papilotek na wysokość około 7/8, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut do lekkiego zrumienienia i wyrośnięcia. 
Gdy muffinki już ostygną, bierzemy się za obłędnie pyszny i dziecinnie prosty krem.

Składniki:
mała śmietana 30%
krem mascarpone
dwie łyżeczki cukru

Śmietanę z dwoma łyżeczkami cukru ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i łączymy ze śmietaną mikserem na lekkich obrotach. Voilla, krem gotowy. 

babeczki cytrynowe z kremem


Brak komentarzy:

A Ty, co sądzisz na ten temat?

Zdjęcia są własnością prywatną. Wszelkie wykorzystywanie ich, bez uprzedniej zgody, zabronione. Obsługiwane przez usługę Blogger.